Onze historie in Sneek

In 1992 stoppen vader Bos en zijn zoons Willem en Gerrit met de visvangst. Hun kotter wordt verkocht en ze steken de hoofden bij elkaar: wat gaan we nu doen? “Je zoekt wat in de vis”, vertelt Gerrit, de jongste van Gebroeders Bos. Via via horen ze dat er in Sneek een viswinkel te koop staat en dat lijkt de broers wel wat. Vanaf januari zijn de vissers - afkomstig van Urk maar wel met een Friese opa - visdetaillist in hun eigen Urker Vishal. Een winkel halverwege de markante waterpoort en watertoren.

De winkel is voor Willem en Gerrit een grote overgang. Gerrit: “Voor mij voelde het meteen goed, ik pas me makkelijk aan. Willem miste de vrijheid van de zee en liep soms even de winkel uit.” Maar gaandeweg kregen de broer met ‘leren en afleren’ het vis verkopen in de vingers en ze gaven ook bij collega’s hun ogen goed de kost. “In 2001 hebben we de winkel verbouwd en eigentijds ingericht.” Inmiddels werken zo’n beetje alle gezinsleden mee en hebben ‘de jongens’ van Willem en Gerrit een viswinkel op Urk geopend. Inderdaad, ook de Urker Vishal.

In bijna dertig jaar Urker Vishal in Sneek is er veel veranderd. Om te beginnen het assortiment. “Vroeger verkocht je in een week zo 40 kilo schelvis, nu niets meer. Nu is het allemaal vlug en makkelijk wat klanten zoeken.” Die klanten zijn trouwens ook veranderd: eerder was het publiek vooral de oudere inwoners, nu zijn het veelal tweeverdieners. “En er komen steeds meer mensen uit het westen in Sneek wonen en die hebben ook zo hun eigen wensen.” In de zomer bezoeken veel Duitse toeristen de winkel. “Die hebben hier een huisje of een boot, sommige komen al twintig jaar, dat zijn echt vaste klanten. Je krijgt met kerst een kaartje van ze.”

Zeker, de vis van de Urkers in Sneek is van de beste kwaliteit, ze nemen het dagelijks vers mee vanaf het voormalige eiland. Maar de persoonlijke relatie met klanten is minstens even succesbepalend voor het bedrijf. “Ik denk nog niet aan stoppen”, zegt Gerrit, “de leuke contacten met klanten wil ik niet missen. We kennen ze allemaal, er is veel wederzijds meeleven. Vorig jaar hadden we twee overlijdens in onze familie, toen kregen we veel medeleven van klanten.”

Ook als het om leveranciers gaat houdt Gerrit van langdurige relaties. Met Smedes werken de Urkers al vanaf het begin samen. Eerst voor meel en bloem, later voor veel meer producten. “Ik wil een klik hebben met een leverancier en dat is bij Smedes top. Onze samenwerking is altijd positief.”

 

Bron: Smedes Fine Food